Sunday, 4 March 2012

Penulisan Dakwah : Air Mata SYRIA


Bismillahirahmanirahim..

Segala Puji Bagi Allah , Pemilik segala kerajaan , langit , bumi , kehidupan dan seluruh alam , selawat ke atas junjungan mulia manusia yang teragong lagi mulia di sisi Allah , kekasih Allah S.W.T , Nabi Muhammad (Rasulullah S.A.W). Salam kepada Para Pejuang Palestin , Para Mujahid Syria , Alim Ulama' , sahabat-sahabat seperjuangan baginda S.A.W dan Sahabat seperjuangan  , samaada yang mengenali atau tidak mengenali diri ini. Semoga kita semua di bawah kasih dan rahmat Allah S.W.T.

Apabila membaca kisahnya , melihat jihadnya , menonton videonya , tersentuh hati ini melihat saudara di sana dalam tangisan bermandikan darah , kanak-kanak di sana tidak lagi diambil kisah , dewasa dibunuh dan di perkosa , setiap hari bermandikan darah , Syahid di Jalan Allah. Pagi keluar mencari rezeki , menuntut ilmu , berjuang dan berjihad , Petang mereka pulang membawa Syahid. Bertitisanlah air mata saudara dan sahabat bangga melihat anak-anak dan suami Syahid di Jalan Allah.. Subhanallah...

Setelah melihat akan pengorbanan demi pengorbanan , rintihan demi rintihan , pembunuhan demi pembunuhan sudah lebih 10,000 ribu rakyat SYRIA menjadi korban angkara rejim BASYAR ASSAD. Jadi , ana dengan rasa simpati telah terpanggil untuk menulis PENULISAN DAKWAH yang seterusnya berkaitan dengan SYRIA. Syukur Alhamdulillah kerana tidak ada yang lain melainkan Allah S.W.T lah yang mengilhamkan tentang penulisan ini. Satu isu yang hangat diperkatakan , satu isu yang perlu kita ambil kisah dan satu isu yang sudah lama , tetapi akhbar dan media seolah-oleh baru meghebahkannya seminggu dua. SYRIA.........~
ingatlah Sabda Baginda Rasulullah S.A.W :


sabda Rasulullah S.A.W :
"perumpaan orang mukmin itu pada kecintaan mereka , kasih sayang mereka , dan kebaikan hati mereka adalah seperti sebatang tubuh ,  apabila ada bahagian anggota yang mengadu sakit , seluruh tubuh akan panas dan demam" 
(HR Muslim) 

dalam hadis ini Rasulullah S.A.W telah memberi tahu kita bahawa pentingnya kita untuk mengambil berat tentang saudara kita di SYRIA dan di PALESTIN.. Apakah yang terjadi pada mereka?? apakah sahabat-sahabat tahu??
Syria telah merdeka hampir 67 tahun. Setelah itu ianya diambil alih oleh rakyat SYRIA sendiri bernama Hafez Assad selama 32 tahun. Hafez Al-Assad merupakan puak SYIAH yang SESAT dan menyimpan hasrat yang buruk terhadap Muslim Sunni termasuk sahabat-sahabat baginda S.A.W. Bahkan mereka menolak Ahli Sunnah Wal Jamaah. Tindakah Hafez Assad membunuh rakyat islam dipertahankan oleh Iran sendiri , bahkan Hizbullah di Lubnan juga menyokong tindakan Hafez Assad. Hafez Assad telah membunuh hampir 46,000 rakyat. Hal ini telah menyebabkan rakyat SYRIA menjadi senyap dan takut untuk bersuara dalam politik.

Kini tampok pimpinan SYRIA di takhta oleh anak Hafez Assad iaitu BASYAR ASSAD laknatullah. Seorang pemimpin yang kejam lagi sesat. seorang SYIAH sesat. Kini Basyar assad laknatullah ini menyambung perjuangan kotor ayahnya , membunuh Muslim Sunni di SYRIA...

Setelah bertahun-tahun rakyat SYRIA senyap dan takut untuk bersuara , telah menyebabkan SYRIA dikawal oleh diktator. Punca kebangkitan rakyat SYRIA bermula apabila kanak-kanak seramai lingkungan 28 orang bermain-main dan telah menulis sesuatu di dinding sekolah mereka. Apa yang ditulis oleh kanak-kanak ini ialah "RAKYAT MAHU JATUHKAN KERAJAAN" kerana kekejaman mereka. Lalu slogan ini telah tersebar di negara-negara Arab , telah menyebabkan rakyat SYRIA semakin  berani untuk bersuara. Tetapi kekejaman rejim ini sudah tiada kemanusiaan lagi , mereka menangkap kanak-kanak ini dan menyeksa mereka. Kuku di jari dan kaki mereka dicabut oleh rejim basyar assad ini. Penyeksaan terhadap kanak-kanak ini telah menyebabkan salah seorang kanak-kanak itu meninggal dunia. Keluarga kanak-kanak ini mebuat rayuan agar melepaskan kanak-kanak ini. Lebih teruk lagi respons rejim basyar assad ini berkata "jika engkau mahukan kanak-kanak ini , berikan kami wanita dan perempuan kamu , kami akan perkosa mereka dan kamu akan mendapat anak baru".. Astaghfirullah.. Semoga Allah S.W.T membalas perbuatan rejim basyar assad ini.

Seorang anak kecil bernama Marwah 'Adil Bahar telah menjadi korban kezaliman rejim Bashar yang tidak mempunyai sifat perikemanusiaan. Tetapi Marwah ‘Adil Bahar tiada pilihan lain kecuali mati mulia dengan pisau sembelihan tentera Bashar. 

sumber dari ARABIA.NET , Seorang anak kecil, Muhammad Dhiya’ yang ditembak oleh Rejim Bashar. Ayah Muhammad Dhiya’ menjerit-jerit supaya Rejim Bashar berhenti daripada menembak untuk menyelamatkan anaknya, namun permintaannya itu tidak dipedulikan hingga anaknya terbunuh dengan kejam. Tentera Syria membedil beberapa daerah di bandar Homs menyebabkan 50 orang terbunuh manakala 150 lagi cedera. Kebanyakan mangsa yang mati adalah orang awam. Homs sebelum ini menjadi pusat penentangan terhadap pemerintahan Presiden Bashar Al-Assad.  Tentera Basyar Assad telah melakukan penyembelihan  secara beramai-ramai . Sumber  melaporkan bahawa penduduk yang ketakutan telah melarikan diri sehingga mereka tiba di satu sekatan pasukan keselamatan, mereka dibawa menaiki empat buah bas dengan alasan kononnya untuk dibawa ke tempat yang lebih selamat. Anggota keselamatan terbabit telah menurunkan warga tua sebelum menyembelih kesemua pemuda-pemuda di dalam bas tersebut seramai 64 orang. Turut dilaporkan ialah kehilangan wanita-wanita yang dikatakan telah diculik dan dibawa ke destinasi yang tidak diketahui. Lebih menyayat hati, sumber melaporkan Hospital Kebangsaan di wilayah Homs menerima 47 mayat yang terdapat kesan disembelih pada leher mereka.

Bukan sahaja itu , bahkan rejim basyar assad ini cuba membedil sebuah masjid yang suci. Sebuah masjid yang menjadi makam sahabat Rasulullah S.A.W iaitu masjid Khalid Al-Walid , seorang panglima perang Islam yang hebat dan terkemuka. Khalid Al-Walid panglima yang tidak pernah tewas dalam perperangan.    100 kali perperangan , 100 kali juga kemenagan Khalid Al-Walid. Badannya penuh dengan parut saksi perperangan Khalid Al-Walid. Seorang panglima perang yang digeruni dan ditakuti oleh musuh islam. Hari ini siapakah pengganti Khalid Al-Walid?? , bukan sahaja rejim basyar assad dan rejim zionis berani memijak umat islam , bahkan menghina islam dan nabi kita. Beberapa insiden ketika rakyat Syria melarikan diri ke Lubnan, Hizbullah menghalang dan menembak mereka. Tentera Iran pula ditempatkan di bumbung-bumbung rumah sebagai penembak tepat. (Iran Syiah dan Hasbullah Syiah adalah dua puak yang tidak boleh dipercayai oleh umat Islam)

Keadaan semakin buruk apabila ULAMA' SYIAH di Iran , Ayatullah Ahmed Jannati memberitahu perjuangan mempertahankan rejim basyar assad di SYRIA mesti dipertahankan bagi memastikan SYRIA tidak jatuh ke tangan muslim sunni. Selang beberapa hari selepas itu lebih 10 buah bas yang sarat dengan tentera militia Al-Mahdi, pengikut pelampau Syiah di Iraq,Moqtada As-Sodr di sempadan Syria yang mula memasuki menuju ke Syria. 

Kenapa Rusia dan Cina menghalang usul untuk memberi tekanan kepada rejim Assad?. Sebenarnya mereka merupakan sekutu lama yang saling memberi sokongan terutamanya dalam kebijakkan faham sosialis dan komunis mereka (tidak sama tapi hampir serupa terutama dalam menzalimi rakyat). Di samping itu juga, Rusia adalah pembekal senjata paling banyak ke Syria.Hakikat sebenarnya rejim Assad ada mengadakan perhubungan sulit dengan rejim Israel. Secara zahirnya kita akan melihat Syria seolah-olah bertindak sebagai anti Israel. Tetapi puak syiah ini sebenarnya telah membuat perjanjian dengan israel berkaitan dengan Bukit Golan. Bukit Golan diserahkan kepada Israel tanpa sebab.

Wahai sahabat-sahabat , berdoalah kepada Allah S.W.T untuk menghantarkan bantuan kepada SYRIA dan PALESTIN. Berdoalah sahabat... berdoalah... berdoalah... Doa adalah senjata umat Islam. mereka saudara kita , sahabat kita...

Daripada Abu Hurairah r.a. Rasulullah s.a.w bersada yang maksudnya :
"Siapa yang melapangkan satu kesusahan orang yang beriman daripada kesusahan-kesusahan dunia, Allah akan melapangkan orang itu satu kerumitan dari kerumitan akhirat. Dan siapa yang memudahkan orang yang susah, Allah akan memudahkannya didunia dan diakhirat. Siapa yang menutup keaiban orang Islam, Allah akan menutup keaibannya didunia dan diakhirat. Dan Allah sentiasa menolong hamba itu selagi hamba itu mahu menolong saudaranya." 
(Hadis Riwayat Muslim)

Dari Ibnu Umar r.a, Rasulullah S.A.W. bersabda maksudnya : "Hendaklah kamu waspada terhadap doa orang dizalimi. Sesungguhnya doa itu akan naik ke langit amat pantas seumpama api marak ke udara." 
(Hadis riwayat Hakim - sanad sahih) 

**Ana sarankan agar sahabat-sahabat banyakkan membaca mengenai Palestin dan Syria. Ianya tanggungjawab kita untuk membantu saudara kita.

Bantulah dengan doa... sekurang-kurangnya ada juga jawapan kita di akhirat kelak.. 
Semoga Allah memperkenankan Doa kita.
Ana minta sesiapa yang memasuki blog ini agar bersama membacakan doa ini , demi Palestin dan Syria serta negara Islam yang dijajah oleh musuh-musuh islam :

Doa Qunut Nazilah :


 Ya Allah,

Sesungguhnya kami meletakkan-Mu di batang-batang leher musuh-musuh kami dan kami berlindung dengan-Mu daripada kejahatan-kejahatan mereka.
Ya Allah,
Leburkanlah kumpulan-kumpulan mereka
Pecah belahkan dan kacau bilaukan persatuan mereka.
Goncangkan pendirian mereka
dan hantarkanlah anjing-anjing kamu kepada mereka.
Wahai Tuhan Yang Gagah Perkasa
Wahai Tuhan Yang Penuh Raksasa
Wahai Tuhan Yang Bersifat Murka.
Ya Allah
Ya Allah
Ya Allah
Wahai Tuhan yang menurunkan kitab,
Wahai Tuhan yang mengarakkan awan
Wahai Tuhan yang menewaskan bala tentera al-ahzab,
kalahkan mereka
Kalahkan mereka
Kalahkan mereka
dan menangkan kami ke atas mereka.

-Hasmin Al-Amin
(Isnin , 5 Mac 2012 , 07.10AM)

No comments:

Post a Comment